בדקו את עבר הנכס.
ברכישה של נכס, ממש כמו ברכישה של רכב, רצוי לוודא לפני הרכישה את הזהות האמיתית של בעלי הנכס ועברם בהקשר לנכס עצמו. הבדיקה תעזור לנו לוודא כי האדם המוכר לנו את הנכס הוא הבעלים האמיתי של הנכס ואין שום עיקול, שעבוד או בעלות אחרת על המבנה. את הבדיקה ניתן לבצע על ידי בקשת אישור מלשכת רישום המקרקעין או הגשת בקשה לגורמים אחרים המנהלים רישומי נכס.
הבדיקה והאישור יגיעו על ידי מספר גורמים, לדוגמא: אצל הגורם המנהל את המרשם ביחס לנכס כמו מינהל מקרקעי ישראל, לשכת רישום המקרקעין וכדומה. אם מדובר ברכישת נכס שהוא בניין או מבנה הנועד לעסקים, ניתן לבדוק את נושא עבר הנכס ברשם החברות.
בדקו מה צופן העתיד לנכס.
בדיקה נוספת שיש לבצע היא בדיקה באמצעות תוכניות הנכס המעידות על הייעודיים האפשריים של הנכס. בצורה זאת ניתן לברר מהם ההיתרים מבחינת מצב התכנון והתוכניות שחלות על הנכס, לדוגמא: התוכניות יעידו על אופציות לבנייה נוספת על המבנה הרחבתו או ייעדו המסחרי – במקרה של מבנים שנועדו למסחר ותעשייה.
כמו כן, רצוי לבדוק את תאימות מצב הבנייה והתרי הבנייה שמותרים לנכס. ניתן גם לבדוק את היסטוריית הבקשות להיתרי בנייה שהוגשו בעבר. הבדיקה נעשית בדרך כלל בארכיונים הנמצאים ברשויות המקומיות. הבדיקה חשובה מפני שלעיתים נעשים בנכסים חריגות בנייה הגוררות עימם צעדים פליליים ולנו כרוכשי הנכס חשוב לא להסתבך או לשאת בתוצאות של מעשיהם של בעלי הנכס הקודמים.
עוד פעולה חשובה אותה יש לבצע היא בדיקת עבר בעל הנכס בכל הקשור להליכי תכנון ובנייה. גם את הבדיקה הזאת ניתן לעשות מול הרשויות בתיק הבניין של הנכסים אותם נרצה לבדוק. אם ישנם תכתובת או מכתבי התראה דעו שקיימים הלכים שננקטו בעבר או ינקטו בעתיד.
בדקו את המסמכים.
בכל המסמכים שהזכרנו חשוב לעיין לפי רכישת הנכס. זכרו כי אי ידיעה אינה פוטרת מקנסות ולכן רצוי לדרוש כמה שיותר ניירת הקשורה לנכס עברו ועתידו. בכל מקרה בעסקאות גדולות כמו רכישת נכסים רצוי לשכור את שירותיו של עורך דין נדל"ן או שמאי מקרקעין, וזאת על מנת להשלים את העסקה באופן חלק ככל שניתן.